Jak zvládnout SCD a život s ní

Správná výroba SCD jogurtu

     SCD jogurt je základní způsob, jak pomoci střevu osídlit se prospěšnými druhy bakterií a dopomoci mu tak k rovnováze mikrobiomu. Postup výroby a použitých ingrediencí je však klíčový, aby byl konečný produkt skutečně v souladu s SCD principy.

Jak vyrobit vlastní SCD jogurt:

  • Přiveďte k varu 1 litr plnotučného mléka a odstavte z plotny.
  • Nechte mléko schladnout na pokojovou teplotu (můžete klidně vložit do ledničky).
    Nepřeskakujte tento krok, vysoká teplota by zabila všechny živé prospěšné bakterie.
  • Odeberte trochu mléka (cca ½ hrnku) a smíchejte s:

a) Jogurtovými kulturami. Hledejte kultury, které obsahují tyto kmeny: Lactobacillus bulgarius, L. acidophilus a S. thermophilus. Vyhněte se kulturám obsahující kmeny bifidus. Bifido bakterie, i když patří mezi bakterie „hodné“, mohou mít tendence se ve střevě přemnožit a dráždit tak zažívací trakt. Já používám například tento starter a jsem s ním velmi spokojena.

NEBO

b) Bílým jogurtem (cca ¼ hrnku). Stejně jako u jogurtových kultur je třeba hledat takový bílý, neslazený jogurt, který neobsahuje kmeny bifido bakterií.

  • Smíchejte směs s kulturami nebo jogurtem se zbylým mlékem a pořádně promíchejte.
  • Nalejte směs do připraveného jogurtovače (já používám Redmond) a nechte kvasit min. 24 hodin na 38-43°C . Doba kvašení nesmí být kratší. Během těchto 24 se totiž bakterie začnou živit mléčným cukrem laktózou a jogurt se tak přirozeně stane bezlaktózovým. Kratší doba kvašení tedy není přípustná (nedojde k vymizení laktózy). Maximální doba kvašení je pak stanovena na 34 hodin.
  • Po uplynutí minimálně 24 hodin můžete jogurt vyjmout z jogurtovače a umístit jej do lednice.

 

Tipy, jak využít v kuchyni nejlépe SCD jogurt můžete průběžně nacházet například v uzavřené FB skupině nebo na mém Facebooku.

Více o  střevním mikrobiomu jsem pro vás sepsala tady.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *