Jak zvládnout SCD a život s ní

SCD léčí nejen záněty střev…

     Specifická sacharidová dieta zbavuje střeva škodlivých bakterií a tedy i toxinů, které tyto bakterie produkují. Díky tomu dochází k uzdravení poškozené střevní sliznice, na které se můžou usídlit prospěšné kmeny bakterií. Ty do těla dostáváme především konzumací SCD jogurtu nebo kvašené zeleniny. Tím navracíme zažívací ústrojí do rovnováhy a obnovujeme zdravý a funkční mikrobiom.

     Mikrobiom byl studován, aby se ukázalo, že se propojuje se všemi orgány. Pokud mikrobiom není zdravý, může ovlivnit mozek (osa střevo-mozek), dýchání (osa střeva-plíce) močový měchýř, slinivku, žlučník, štítnou žlázu a další a další. Specifická sacharidová dieta se snaží vyvážit mikrobiom, aby se snížilo a odstranilo jakékoli onemocnění nejen v zažívacím traktu, ale ve všech orgánech, které jsou zažívacím traktem ovlivněny, včetně hormonů, enzymů, živin, minerálů, železa a pod. 

Co je to střevní mikrobiom?

     „Lidské tělo má několik odlišných mikrobiomů – na kůži, v ústech a v našich dýchacích cestách – ale ten nejzásadnější pro zdraví je v trávicím systému, běžně nazývaném střevní mikrobiom. Miliony mikrobů v tlustém střevě si neustále vyměňují chemické signály s buňkami těla a pomáhají trávit živiny. Tyto bakterie vytvářejí s tělem vzájemný vztah a přispívají k normálnímu fungování trávicího systému a dalších tělesných orgánů a systémů, a to natolik, že někteří výzkumníci považují střevní mikrobiom za svůj vlastní odlišný orgán.Tento mikrobiom se opírá o pečlivou rovnováhu určitých typů bakterií, které poskytují služby, které tělo potřebuje. Někdy se zjistí, že jeden typ bakterií chybí nebo se jiný typ stane hojnějším než ostatní, což může systém vyvést z míry. Říká se tomu dysbióza, která může vést k několika zdravotním problémům.“ ¹

„V současnosti probíhá výzkum toho, jak mikrobiom přispívá k dalším zdravotním stavům, včetně ledvinových kamenů, Alzheimerovy choroby, Crohnovy choroby, rakoviny tlustého střeva, cukrovky, celiakie, alergií, srdečních chorob, astmatu, akné, onemocnění jater, Alzheimerovy choroby, roztroušené sklerózy, deprese. Dokonce také úzkosti, revmatoidní artritidy, lupénky, mrtvice a spánkových cyklů těla.“ ¹

     „Je prokázáno, že nízkosacharidová strava ovlivňuje bakteriální mikroflóru ve střevech a snižuje zánět sliznic. Studie dokazují, že specifická sacharidová strava byla schopna zlepšit laboratorní výsledky hodnot hematokritu, CRP, albuminu a kalprotektinu.“ ²

     Zánět je hlavní příčinou všech chronických civilizačních nemocí. Chronický zánět lze potlačit a často vyřešit stravou a správnou životosprávou. Ve střevní stěně se nachází až 70% našeho imunitního systému a zánět je jeho první reakcí na jakoukoli infekci či podráždění.  ³

      „Díky protizánětlivým účinkům Specifické sacharifové diety je toto stravování  vhodné pro pacienty trpící zánětlivými onemocněními střev – Crohnovou chorobou nebo ulcerozní kolitidou.“ ²

     Dr. Ellaine Gottshall touto dietou léčila úspěšně také pacienty trpící celiakií a divertikulitidou. Jako překvapivý benefit této diety a léčby s ní spojené zjistila, že velmi dobře reagují také děti, které kromě trávicích problémů trpěly i vážnými poruchami chování. Autismem, hyperaktivitou, nočními můrami. Navzdory tomu, že je autismus považovaný za nevyléčitelný, lékařka Natasha Campbell-McBride své dítě pomocí SCD uzdravila.

Diabetes II.typu Při výzkumu bylo poukázáno na fakt, že pomocí nízkosacharidové stravy lze snížit dávky podávaného inzulinu a také snížit dávky léčiv podávaných perorálně. Díky této stravě je možné dávky inzulinu snížit až o 85 %. Stejný efekt mohou mít také antidiabetika.“ ²

Crohnova choroba „Studie Suskind a kol. z roku 2014 pojednává o 10 pediatrických pacientech s Crohnovou chorobou. Tři pacienti se nemohli studie účastnit s ohledem na léčbu imunosupresivy. Zbylých 7 pacientů ve věkovém rozmezí 7 až 16 let, mělo různě rozsáhlé stádium nemoci. Dva jedinci měli mírné onemocnění, tři střední a dva závažnou fázi onemocnění. Tato studie trvala od 5 do 30 měsíců. Pro hodnocení symptomů Crohnovy choroby byl vytvořen index tzv. Pediatric Crohn’s Disease Activity Index (PCDAI) – Index aktivity dětské Crohnovy choroby. Hodnoty indexu se pohybují od 0 do 70, kdy 0 značí žádnou aktivitu choroby a 70 vysokou aktivitu choroby. U vybraných pacientů se pohybovaly hodnoty od 10 do 30 a již po třech měsících dodržování stravy hodnoty klesly na 0.“ ²

Kolorektalni karcinom – „Klíčovým rysem pro metabolismus rakoviny je zvýšená absorpce glukózy, která vede k sekreci inzulínu. V jedné studii zaznamenali, že u pacientů s karcinomem tlustého střeva ve třetím stadiu, vyšším příjmem sacharidů a vyšší glykemickou zátěží, byla zvýšena úmrtnost. Z toho vyplývá, že nasazení nízkosacharidové stravy by mohlo napomoci k léčbě rakoviny. Strava s nízkým obsahem sacharidů a s vysokým obsahem rostlinných tuků může snižovat hladinu inzulinu, markery zánětu a kontroly glykémie, což může příznivě ovlivnit progres pro kolorektální karcinom.“ ²

     Specifická sacharidová dieta se nejčastěji používá jako doplněk klasické léčby. V případě, že pacient reaguje velmi dobře, lze postupně upouštět od léků až do jejich úplného vysazení. V každém případě je ale nezbytné svůj zdravotní stav konzultovat s lékařem a postupovat ve vzájemné spolupráci.

Na jakém principu je dieta založena jsem shrnula v samostatném eBooku, který je volně ke stažení (zde). Pokud vás téma léčení zažívacího ústrojí zajímá, pak se přidejte ke mně na Facebook, nebo ještě lépe do uzavřené Facebookové skupiny. Budu se tam na vás těšit.

Použité zdroje:

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *