Čokoládový dort bez cukru, lepku, mléka a škorbů? Přitom vláčný, slaďoučký a naprosto návykový? Ano, je to možné! Dnes mám pro vás Ferrari mezi dorty.Tohle prostě vyzkoušet musíte!
Abych si ale nepřisvojila slávu, která mi nepatří, uvádím zdroj, odkud čerpám. Marilyn je totiž díky tomuto receptu téměř celebrita mezi „SCDčkaři“ a nebylo by fér ji neuvést: http://digestivewellness.blogspot.com/2010/12/marilyns-chocolate-cake.html
Na čokoládový dort budete potřebovat
- 16 velkých datlí Madjool
- 3/4 hrnku pekanové mouky
- 1/2 hrnku rozpuštěného kakaového másla
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetku soli
- špetku černého mletého pepře - pozor při histaminové intoleranci
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1 velké vejce
Troubu předehřejte na 160° C. Do kuchyňského robotu vložte pekanovou mouku, sůl, černý pepř a vše zpracujte.
Datele vypeckujte a nakrájejte na kousky. Rozmixujte je a spojte s moukou. Zpracovávejte tak dlouho, dokud se datle a pekanová mouka dobře nepromíchají (i několik minut).
Přidejte rozpuštěné kakové máslo a vanilku. Zpracujte znovu několik minut. Přidejte vejce a jedlou sodu a znovu zpracujte. Směs se pomalu začne měnit v čokoládově vypadající těsto.
Nalijte těsto na plech vyložený pečícím papírem a pečte cca 35 minut.
Dort chutná ještě čokoládověji, když se přes noc vychladí.
Já jsem se trošku zalekla pekanové mouky, se kterou nemám zkušenosti, a proto jsem našla jednu variaci, která mi vyhovuje /na fotce výš je dort pečený z ingrediencí pod tímto textem/. Můj milý přítel Jeffrey Berger modifikoval původní recept takto:
- 1 hrnek kokosové mouky
- 16-20 datlí
- 1 hrnek rozpuštěného kakaového másla
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 5 vajec
- špetka černého pepře (pozor na histaminovou reakci)
- já jsem přidala ještě celou plechovku kokosového mléka, aby bylo těsto řidší, ale v původním receptu není
Postup je stejný jako u původních ingrediencí. Liší se pouze teplota trouby, která je 150 °C a doba pečení se zkracuje na cca 25-30 minut.
Za vyzkoušení stojí oba tyto recepty. Já je s jistotou zařadím do svých TOP 10 receptů. Protože ta chuť „čokolády“ je prostě neodolatelná!!
A pokud jsem vám udělala chuť na opravdový kus čokošky, tak vyzkoušejte TUHLE – nebudete litovat 😍
Přes 10 let žiji s Ulcerozní kolitidou. Pomáhám lidem se střevními záněty zlepšit své zdraví pomocí SCD diety. Jsem autorkou eBooku – Praktický průvodce Specifickou sacharidovou dietou, který vám bude k ruce při vaší cestě k uzdravení.