Jak zvládnout SCD a život s ní

Víte, jak poznat kvalitní med?

     S manželem jsme před několika lety koupili chalupu v předhůří Jeseníků. Tamní prostředí nás, venkovem nepolíbené měšťáky, naprosto okouzlilo. Vzrostlé stromy, záhony květin, ovce a koně jen přes cestu. A na pozemku částečně obsazené úly včelstvy!

     O včelách věděli jen to, že vyrábí med. O mnoho víc toho nebylo. Ale bylo nám líto, aby včelky uhynuly, tak jsme se začali učit a snažili se včelstva udržet při životě. Nakoupili jsme včelařské obleky a tlusté rukavice a jako dva kosmonauti zkoušeli dělat první zásahy v nástavcích.

     Moc bych každému přála cítít tu vůni medu a vosku ve včelínu. Je opojná. … Po roce jsme stáčeli náš první med!

Věděli jste, že 1 včelka za celý svůj život dokáže vyrobit 1 lžíci medu? Až si jej budete příště dávat do čaje, vzpomeňte si na ni.

     Med je skvělý antioxidant a dokáže pomoci s mnoha lidskými neduhy. Díky svým protizánětlivým vlastnostem se používá například při nachlazeních, k hojení drobných poranění nebo k ošetření drobných popálenin. Dokonce dokáže regulovat hladinu cukru v krvi. Je bohatý na vitamíny B a vitamín C. Obsahuje také minerální a stopové prvky mangan, zinek, kyselinu křemičitou, jód, kobalt, fluor, vápník, hořčík, fosfor, železo a měď.

     A samozřejmě fruktozu – monosacharid, na kterém si při Specifické sacharidové dietě rádi pochutnáme.

     Med včely vytváří po probuzení ze zimního odpočinku, po celé jaro a léto, až do podzimu. Včely totiž pracují pilně na tom, aby měly dostatek medu schovaného v rámcích na zimu, kterou díky těmto zásobám přežívají. Pokud je včelař šetrný a bere na včelstvo ohled, včely bez problému doplní med, který jim odebere a stočí pro svoji potřebu. Někteří včelaři ale kvůli vidině zisku obírají včely o velké medové zásoby příliš často a hojně je dokrmují cukrem, aby stihly zásoby zase rychle doplnit. Takové zásahy ale včelstva velmi oslabují a výsledný med je vystavěný na rafinovaném cukru.

Jak tedy poznáte kvalitní med?

Platí zde několik všeobecných zásad a navíc vám prozradím jeden praktický trik, který používám už léta.

... a můj trik:

     Už jste slyšeli o tzv. Paměti medu? Medové buňky si totiž pamatují svůj „život“ v medových plástvích a mají tendence vytvářet stejné struktury.  

     Na lžíci nebo do misky naberte tenkou vrstvu medu a pomalu jej smývejte studenou vodou (krouživými pohyby). Po chvíli by se měly ukázat známé šestiúhelníky. Pokud je nevidíte, med nejspíš není kvalitní.

Další zajímavosti nejen o medu naleznete u mě na Facebooku nebo přímo v uzavřené skupině.

A abych vám pomohla co možná nejrychleji se zorientovat ve světě Specifické sacharidové diety, sepsala jsem již 2 ebooky, které naleznete na těchto odkazech:
 
 
 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *