Jak zvládnout SCD a život s ní

Thermomix – část 2. + recept na SCD paštiku

Thermomix mě zatím baví. Za pár dní jsem stihla recepty, do kterých bych se jindy jistojistě nepustila.

Doma jsme si už pochutnali na zmrzlině, domácích rohlících (nebylo SCD), ghí, SCD chlebu, kokotejlech, bramborové polévce s houbami (pro mě bez brambor), zeleninové směsi s mletým masem a nebo třeba na báječné kuřecí paštice (recept najdete níž v textu).

Naprosto luxusní bramboračka (pozor, brambory nejsou s SCD povoleny!) byla hotová do hodiny. I s přípravou. Vše v jednom hrnci – krájení, restování, vaření.

 

Co mi nepříjde praktické, že když se polévka uvaří, těžko se servíruje. Vše husté klesne ke dnu mezi mixovací nože a se šufánkem (mám z plastu – kovový by neobstál vůbec) se mezi noži špatně manipuluje. Takže ideálně vše přelít do jiné nádoby – čímž ale přicházím o výhodu, že díky Thermomixu nešpiním další nádobí.

Ghí, co se udělá samo.

2 hodiny v hrnci, který ghí zahřívá a míchá. 2x jsem sebrala pěnu a to je vše.Výsledek bomba!

Dělala jsem z 500g – tedy 2 kostky másla. Náklady cca 100 Kč. Cena v obchodě za 500 g ghí cca 200 Kč, takže 100 Kč ušetřeno. Za mě jednička s hvězdičkou.

Zkoušela jsem namlet chlazená kuřecí prsa. V receptu se píše, že by měla být mírně zamrazená, aby mletí dopadlo, jak má. Já na mražení neměla čas, tak jsem zkusila…. výsledek super. Maso najemno, žádné kusy, pomleto během 10 vteřin.

 

Opekla jsem s cibulkou, přidala zeleninu a koření a snědli jsme to s čočkovými těstovinami. Za mě spokojenost. 

Pečení základního SCD chleba mě začalo bavit víc, když se sám umíchal ve stroji, který se nakonec ještě i sám umyl 🙂 .

Thermomix má totiž funkci předmytí, kterou moc ráda využívám. Zvládne odstranit i zbytky kynutého těsta, nebo menší připáleniny.

 

Chleba se vymixoval krásně dohladka, výsledek byl chutný.

Tyto rohlíky NEJSOU SCD!, nicméně fotku přidávám, abych ukázala výsledek pečení z kynutého těsta – moje absolutní poprvé. Manžel snědl 3 hned po vytažení z trouby, syn zpracoval další 3 hned po vychladnutí 🙂

Líbí se mi, že se dá dělat víc věcí zaráz. Dole vařit polévku, nahoře zeleninu v páře, rybu, …

Hrnec má totiž poměrně dost příslušenství, které je součástí základní sady a dá se s ním poměrně zajímavě kouzlit.

 

Dnes jsem zkoušela poprvé vrstvit a zvládla jsem to dobře.

Tohle mě dostalo – taková dobrota! SCD paštika z kuřecích jater hotová za pár minut. V jednom hrnci – čistě, krok za krokem podle receptu. Zkuste ji také:

  • 75 g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 150 g másla (změklého)
  • 250 g kuřecích jater
  • 1 svazek bylinek (tymián, bobkový list, petrželka)
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • špetka mletého pepře
  • 1 polévková lžíce suchého vína (já jsem nedávala vůbec)

Cibuli a česnek nasekejte na drobno a osmažte s 30 g másla. Přidejte játra, bylinky, sůl, pepř a opékejte 12 minut. Vyjměte bylinky (já jsem nechal petrželku vevnitř), přidejte 120 g másla, víno a mixujte dohladka. Paštiku uchovávejte ve skleněné nádobě v  ledničce (můžete shora zalít rozpuštěným máslem).

Pokud máte nějaké dotazy k Thermomixu nebo s SCD dietě, najdete mě tady ve skupině. Můžete mě kontaktovat i telefonicky, přes FB messenger nebo mailem.

Pro první seznámení s dietou doporučuji TENTO eBook zdarma.

Těším se na další vaření, o kterém vám brzo přinesu zprávy.

Opatrujte se ❤️

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *