Jak zvládnout SCD a život s ní

Thermomix 1.den + recept na SCD koláč a puding

     Včera jsem do čtvrt na jednu v noci koukala do Cookidoo aplikace, která patří k Thermomixu. Myslím, že jsem si už stihla vytvoiřit závislost 😮😍.

     Najdete tady přes 90 000 receptů, které stále přibývají. Buchtičky s krémem, paštiky, bagety, knedlíky, omáčky, sushi, zmrzliny, krémy, bábovky, koláče, máslo, dochucovací pasty, které nahradí bujon a mnoho a mnoho dalších. Recepty lze v aplikaci řadit do složek, kde je možné vše doplňit o vlastní ingredience, měnit, co se nám nehodí, nebo přidávat recepty své. Vše je propojeno s kalendářem a nákupním seznamem, takže plánování týdenního jídelníčku je hračka. 💪

     Dnes jsem Thermomix zapojila poprvé. Zvládla jsem to bez návodu – všechno je jednoduše popsané přímo na displayi přístroje. Krok za krokem. No a to hlavní? Pustila jsem se do vaření 🍽️

     Jako první jsem zkusila recept přímo z Cookidoo, který jsem si upravila podle SCD. Přístroj nasekal ořechy, vymíchal těsto a poradil si i s lepivými datlemi, které rozsekal téměř dohladka (uměl by to i dohladka, ale to se mi do receptu nehodilo). Koláč se povedl a já jsem o jeden recept bohatší.

Můžete jej zkusit také:

Cuketový koláč s vlašskými ořechy a datlemi

– 100 g loupaných vlašských ořechů
– 3 lžíce medu (stačily by 2)
– 1 polévková lžíce citronové kůry
– 250 g cukety
– 3 vejce
– 100 g másla
– 1 lžička skořice
– 140 g mandlové mouky
– 40 gramů kokosové mouky
– půl lžičky jedlé sody
– špetka soli
– 100 g datlí bez pecek

Vše rozmixovat (ořechy a datle nahrubo) a smíchat.

Péct na 180° C cca 30-40 minut

     Chtěla jsem si vyzkoušet, jak se Thermomix ovládá, když vařím vlastní recept, který není v databázi přístroje. Rozhodla jsem se pro SCD puding z vaječných žloutků, který sdílela Zuzanka Škrobánková ve FB skupině a mírně jsem si jej upravila.

     Vybrala jsem ho proto, že mě lákal už dlouhou dobu vyzkoušet, ale byla jsem líná míchat žloutky ve vodní lázni. Je třeba to dělat opatrně, aby se nepřekročila požadovaná teplota, jinak je místo krému vaječná míchanice 🙈 .

     A tak jsem nastavila přístroj. Teplota na 70°C, jemné míchání, čas 20 minut. A šla jsem si hrát s dcerou. Výsledek byl famózní! Na závěr jsem ještě přimixovala ovoce a dcera mi to snědla ještě teplé. Zachránila jsem jen 1 skleničku, která v lednici krásně stuhla a pochutnal si na ní syn, když příšel ze školky.

Do pudingu jsem dala tyto ingredience:

– 5 žloutků
– tuhou část z plechovky kokosového mléka
(ta smetanová část, která se drží pod víčkem)
– 2 lžičky másla
– 2 lžíce medu
– čtvrt lžičky rumové esence

Po vymíchání to chutnalo jako vaječný likér – ohromná dobrota! Pro dceru jsem přimixovala ještě maliny s jahodami. Výsledek byl wow!

     Jediné, co mě dnes na přístroji  obtěžovalo, byly zvukové signály po skončení programu. Thermomix totiž pípal a pípal, dokud jsem k němu nepřišla a nepotvrdila ukončení vaření. K mé radosti se ale toto dalo změnit v hlavním navigačním menu, takže pro dnešek má ode mě přístroj velkou jedničku.

Těším se na další vaření…😍

Ráda vás provedu Specifickou sacharidovou dietou tak, aby pro vás bylo vaření radost. Víc o zdravém stravování si můžete přečíst třeba v tomto eBooku zdarma.

Pokud byste si rádi Thermomix osahali, ozvěte se mi.

 

Opatrujte se! ❤️

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *