Jak zvládnout SCD a život s ní

Stojíš ve své síle, nebo jsi oběť?

     Možná vám neunikl nedávný výrok pana Jaroslava Duška, který prohlásil, že zemřít na rakovinu je každého volbou. A strhl se veřejný linč. Doma nemáme televizi, ale i tak se tomu nedalo uniknout. Je toho všude plno.

     A já se zamýšlím, jak je možné, že společnost je nastavená tak moc černobíle. Do této chvíle jsem se domnívala, že celostní medicína, psychosomatika, konstalace, byliny, homeopatika a mnoho dalších témat už ve společnosti rezonují natolik, že lidé dokáží realitu vnímat z více rovin. A taky že je možné mít na věc odlišné názory a vzájemně se tak obohacovat.

U dvou velmi blízkých členů mé rodiny byla rakovina diagnostikovaná.

     První žena nežila vůbec spokojený a naplněný život. Celé své bytí se podřizovala muži, kterému se vnitřně bouřila. Věděla o jeho avantýrách a kvůli postavení s ním zůstávala. Nikdy neprojevila své pravé já, nikdy nežila život, který chtěla. To nejsou jen mé doměnky, na sklonku života se s tím sama svěřila. Celý život se tak krok za krokem přibližovala k sebedestrukci. Až s důchodem, kdy přišla úleva od povinností, které člověka drží „pohromadě“, přišla, bohužel, fatální diagnoza.

     Druhá žena byla celý život zdravá. Jakmile se ale dozvěděla o smrti první ženy, ztratila i ona chuť do života. A často o tom hovořila. Do dvou let došlo ke stejné diagnoze. Rakovina. V tomto případě ale byly ještě na světě její dvě nesamostatné děti – tedy dva silné důvody pro to na světě zůstat. A tato žena se s pomocí lékařů a klasické medicíny uzdravila.

     O tom, proč jsem nejspíš onemocněla já píši tady – příběh to není až tak odlišný od dvou předchozích.

Na výrok pana Duška ať si udělá každý názor sám.

     Já se jen domnívám, že máme na výběr. Buď můžeme akceptovat pasivně vše, co nám do života vstoupí s vědomím toho, že je to náš osud a že jej ovlivnit nedokážeme – tedy ani nemoc. A nebo se můžeme zamýšlet nad tím, jaké kroky předcházely tomu, že stojíme v místě, kde jsme nyní. Z vlastní zkušenosti totiž vím, že tam, kde jsem teď, jsem jen proto, že jsem přesně na tom místě chtěla být. Vědomě, či nevědomě.

A jak je to u vás? Jste oběť, nebo pán svého života?

Pokud je čas udělat další krok na vaší cestě, můžete se inspirovat například v tomto eBooku zdarma nebo v mojí knize.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *