Jedno z poměrně běžných tradičních jídel slovinské kuchyně je šmorn.
Husté lívancové těsto, které se naleje na pánev, potrhá vařečkou a opeče. Jednotlivé kousky se nakonec prohodí s vanilkovým nebo skořicovým cukrem a všechno se to jí se zakysanou smetanou. Je to voňavá dobrota, kterou milují hlavně děti 😍.
A jak to souvisí se specifickou sacharidovou dietou? Vůbec… a nebo vlastně strašlivě moc. Protože:
______
Já dnes pekla SCD lívance. Z mandlové mouky, kokosového mléka, vajec, medu a sody. Moc mi záleželo na tom, aby se dobře povedly, protože zítra jedeme na výlet a já je chtěla mít zabalené s sebou na cestu.
Jenže těsto se chytlo pánve jak přícucka a z lívanců byl trhanec 🙈. Znáte to? Chvíli jsem sváděla boj s umanutou pánví, až jsem to vzdala. Vzala jsem zbytek těsta a nalila ho na pánev. Vzpomněla jsem si totiž na šmorn a udělala jeho alternativu.
Výsledek byl super na SCD šmorn a katastrofa na SCD lívance. Chuťově ale senzační 😁.
Jenže vlastně šlo o něco úplně jiného. Já se u toho náramně bavila 😜. Nebyla jsem naštvaná, že se těsto trhá, nezlobilo mě, že nebudu mít zítra svačinu a vlastně jsem si to celé vaření užila. No řekněte, jdete dělat lívance a skončíte jako maestro mezinárodní kuchyně 🙂
Občas si musím připomínat, že je třeba brát život s radostí a nadhledem 🌼. Denně zažívám spoustu náročných situací s dětmi, s manželem, s očekáváními mých blízkých. A někdy se mi ta radost ze života
vytrácí. A pak je to znát i na těle – dieta nedieta. Tělo totiž spolehlivě pozná, jestli jste na světě rádi nebo ne. A podle toho se k nám chová.
Díky dnešku.
Díky šmorne.
Objímám a zdravím.
Vaše
JB