Moje soužití s Thermomixem zatím pokračuje a tak se postupně seznamujeme. Dnes přináším další své dojmy a jeden báječný recept na jednoduchý sladký dezert, který jsem našla v aplikaci Cookidoo.
Během posledního týdne jsem nenechala na Thermomix prášit. Vyzkoušela jsem v něm udělat mandlové mléko, zeleninovou frittatu, cuketový koláč, rajčatové ragů (recept už brzove skupině TADY) a mnoho receptů nepovolených s SCD /pro rodinu/.
Většinu receptů čerpám z aplikace Cookidoo. Někdy je potřeba suroviny poupravit, aby vyhovovaly podmínkám SCD, ale výsledek mě zatím vždy pozitivně řekvapil.
Co se mi na Thermomixu líbí:
- Integrovanou váhu můžete používat, i když Thermomix zrovna vaří.
- Ráda využívám funkci ohřevu, kdy je možné na displayi nastavit požadovanou teplotu a hrnec udržuje jídlo teplé, jak dlouho je třeba.
- Líbí se mi, že mi doma zůstává méně zbytků. Pokud mám potravinu, kterou je třeba zpracovat, zadám ji do aplikace a vyjedem mi spousta receptů, ze kterých už jen vyberu tak, aby mi doma nic nezbylo.
- Nákupní seznam je splněný sen pro všechny roztržité. Večer předem vyberu, co budeme vařit. Aplikace sama vygeneruje nákupní seznam, který snadno přesdílím manželovi, který mi nakoupí. Já vše naházím do hrnce, který potraviny sám naseká, opeče, uvaří, namixuje, udržuje teplé,… My se jen nabaštíme 🙂
- Často čerpám inspiraci ze zahraničí a tak často vidím recepty v imperiálním měrném systému – unce (oz) a Fahrenheity (F°). Obvykle vše přepočítávám, ale potěšilo mě, že přístroj lze přepínat z imperiálního do našeho metrického systému – gramy (g) a stupně Celsia (C°). Je to sice drobnost, ale potěší.
Kde vidím rezervy:
- V aplikaci je přes 95 000 receptů, ze kterých lze čerpat. Většina z nich je ale francouzsky, španělsky, čínsky,… českých je tam podstatně méně. Oceňuji, že lze nastavit filtr a vybrat pouze české recepty, i tak je to ale rušivý element. Není sice problém recept hodit do překladače, ale, upřímně, je to trošku otrava.
- Několikrát se mi stalo, že dotykový display nereagoval, protože jsem měla například vlhké ruce… Jednou se zasekl úplně a bylo třeba celý přístroj restartovat.
SCD Datlovo ořechové hrudky - recept
- 200 g vlašských ořechů
- 100 g datlí bez pecek
- 2 bílky
- 20 g medu
- 1 čajová lžička citronové šťávy
Ořechy nasekejte nahladko (můžete část, cca 50 g, oddělit a nasekat pouze hrubo, aby pak v hrudkách zůstala ořechová struktura). Datle nasekejte na malé kousky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, ke konci do něj zašlehejte med. Opatrně vmíchejte citronovou šťávu, směs ořechů a datlí. Pomocí dvou lžiček vytvarujte hrudky a pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Troubu předehřejte na 150 °C a pečte cca 30 minut nebo dokud nezezlátnou. Nechte vychladnout.
Snažím se hledat nejrůznější cesty, jak se udržet zdravá a přitom si udržovat hezké vztahy s rodinou a okolím. Snažím se pečovat o druhé, ale také o sebe.
Od roku 2013, kdy mi byla diagnostikovaná Ulcerozní kolitýda, jsem ušla už dlouhou cestu … Většinu toho, co znám jsem pro vás sepsala TADY. Nechte se inspirovat a vydejte se na cestu k uzdravení střeva se mnou! ❤️
Přes 10 let žiji s Ulcerozní kolitidou. Pomáhám lidem se střevními záněty zlepšit své zdraví pomocí SCD diety. Jsem autorkou eBooku – Praktický průvodce Specifickou sacharidovou dietou, který vám bude k ruce při vaší cestě k uzdravení.
Dobry vecer vsiml sem si ze recepty ktere mate jsou i na strankach Markety Radka Kudrnovych ano mate je trochu upravene jasne dle chuti a oku
Ale Radek ma recepty a veskere udaje jak zacit zdarma ted si rikate A CO kdyz pisete ze chcete lidem pomoct a proc platit ne nemam v umyslu vas moralizovat vse je v poradku jen sem myslel ze E BOOK je zdarma dekuji a preju hezky vecer
meil simcik37@seznam.cz dekuji za odpoved a nezlobte se
Dobrý večer. Děkuji za komentář. Vůbec se nezlobím. Myslím, že je skvělé, že se inspirujete na více stranách. Každý má trošku jiné pojetí zpracovávaného tématu a vždy je co získat. Na internetu najdete hromady receptů, které jsou v souladu s SCD. Já se nejčastěji inspiruji na zahraničních stránkách nebo od členů ve FB skupině. Recepty od pana Radka a Markéty neznám. Pokud bych je použila, byl by u nich odkaz na primární zdroj. Podobnost je jistě pochopitelná vzhledem k omezeným množstvím ingrediencí. Zdarma mohu nabídnout tento eBook: https://jana-bracko.cz/ebook-zdarma/ Ve svojí placené eKnize jsem však nepsala pouze o tom, jak s dietou začít a jak funguje, ale je to soupis mých osobních zkušeností a cesty, kterou jsem ušla od diagnostiky Ulcerozní k. v roce 2013 až do teď. Co mi fungovalo, co ne, co jsem vyzkoušela a s jakým výsledkem. Protože mám 2 malé děti, vážím si svého času a energie, kterou vkládám do celého projektu. Mrkněte k nám do skupiny: https://www.facebook.com/groups/scd.cesta.k.uzdraveni.streva nebo si prostudujte mé webové stránky. Málo toho není… Proto je můj eBook placený. A vím, že ke komu si má najít cestu, k tomu se dostane. Opatrujte se. S láskou JB